Cuvee 2013 - Winnica Srebrna Góra
Opis
Cuvee Blanc 2013 - Winnica Srebrna Góra
Rieslingowa, cytrusowa świeżość przemieszana z nutami brzoskwini i moreli. Do tego nuty kwiatowe, jabłka, grusze i renklody oraz owoce południowe: banan, ananas, mango. W ustach obfite, przyjazne i łagodne. Zastosowanie kulinarne: aperitif, jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby, mięczaki (przegrzebki, krewetki), dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa, również do dań nieco ostrych o orientalnych (np. tajskie zółte curry)
O Winnicy
Winnica Srebrna Góra jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce i obejmuje obszar 12 ha. Jej główne atuty to: malownicze położenie w dolinie Wisły, południowe stoki gwarantujące doskonałe nasłonecznienie, unikalna wapienno–gliniasta gleba i stanowiący naturalną osłonę Las Wolski.
Na Srebrnej Górze uprawiane są białe szczepy: Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Seyval Blanc, Hibernal i Johanniter oraz odmiany czerwone: Pinot Noir, Zweigelt, Rondo, Regent i Cabernet Cortis.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru, jednak wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W najbliższych latach winiarnia zostanie rozbudowywana z zachowaniem historycznego charakteru lokalizacji.
Dane techniczne
Odmiana | Johanniter 40%/ Hibernal 40%/ Solaris 20% |
Rocznik | 2013 |
Zawartość alkoholu | 12,5% |
Rodzaj wina | półwytrawne |
Kwasowość | 6,2 g/l |
Cukier resztkowy | 12g/l |
Twórca wina | Agnieszka Wyrobek |