Cuvee Blanc Brut 2013 - Winnica Kępa Wiślicka
Opis
Cuvee Blanc Brut 2011 - Winnica Kępa Wiślicka
Wino białe, musujące wykonane tradycyjną metodą szampańską, o jasno złotej barwie i przyjemnej pienistości. Wino ma jasno słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Po nalaniu do kieliszka tworzy kremową pianę. Delikatny bukiet tworzą aromaty kwiatowo-owocowe. W ustach świeże i owocowe, finisz podkreśla limonkowa goryczka. Prawie 7 UP. Wino, po zakończeniu drugiej fermentacji w butelce, leżakowało na drożdżach 12 miesięcy.
Najlepsze polskie wino złoty medal Grand Prix targów Enoexpo 2014.
Srebrny medal na V Ogólnopolskim Konkursie Win Grand Prix - Winobranie 2014
Szampan - (nazwa zarezerwowana od 1911 wyłącznie dla win wytwarzanych w regionie Szampanii we Francji, inne regiony nie mogą używać tej nazwy - jedynie wino musujące), jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach.
Produkcja szampana to proces skomplikowany i długotrwały. Młode wino, jeszcze nie do końca sfermentowane, nalewa się do butelek, które następnie trafiają do piwnic, gdzie są przechowywane w stałej temperaturze od 3 do 5 stopni Celsjusza. Niezwykle istotne jest też odpowiednie nachylenie butelki (lekko przechylone w kierunku korka). Codziennie butelkę obraca się szybkim ruchem o 1/4 obrotu, dzięki czemu oddziela się osad od ścian butelki. Kiedy cały osad zbierze się okolicach szyjki, zostaje usunięty z butelki (szyjkę się zamraża, a po zdjęciu kapsla osad jest wyrzucany na zewnątrz pod ciśnieniem). Butelka zostaje wówczas zamknięta korkiem o specjalnym kształcie, po czym rozpoczyna się okres dojrzewania.
Szampany wytrawne - brut
O Winnicy
Gospodarstwo leży na południowym stoku Kępy Wiślickiej, od której powstała nazwa winnicy. Ciepłe prądy powietrzne docierające z południa przez Bramę Morawską oraz kilkuset hektarowy kompleks stawów hodowlanych w dorzeczu Wisły tworząc specyficzny mikroklimat tego miejsca. Obecnie nasadzenia zajmują około 30 a, docelowo właściele planują powiększyć plantację do 1 ha. Uprawiane są odmiany na wina białe Bianca, Hibernal, Muskat Odesskij, Seyval Blanc, Sibera, oraz na wino czerwone Regent.
Dane techniczne
Odmiana | Muskat Odesskij - 53% Seyval Blanc - 47% |
Rocznik | 2011 |
Zawartość alkoholu | 11,5% |
Rodzaj wina | wytrawne |
Cukier resztkowy | 8g/l |
Twórca wina | Jacek Chrobak |