Sauvignon Blanc 2009 - Jaworek
Opis
Sauvignon Blanc 2009 - Winnice Jaworek - parcela Macedońska
Wino nagrodzone brązowym medalem na konkursie win ENOEXPO Kraków 2010
Na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie odmiana Sauvignon Blanc czuje się „jak w domu”. Gdy rozpoczęto jego uprawę w Bordeaux, w południowo-zachodniej Francji około X wieku n.e. uzyskał swą nazwę jako rozwinięcie określenia sauvage czyli dziki, co oddaje jego charakter. Nasze wino z tej odmiany ma bladozielony odcień, jest rozpoznawalne dzięki trawiasto-cytrynowym, ziołowym aromatom z nutą papryki, zielonych oliwek, szparagów oraz zapachem melona, cytrusów
i ananasa. Jest zdecydowanie rześkie w swej wytrawności z odświeżającą, delikatną kwasowością. „Przyjaciel posiłku”, podkreśli i wzbogaci smak wspaniałych dań z owoców morza, ryb, drobiu, sałatek oraz twardych serów.
O winnicy
Pobyt w Macedonii skłonił Pana Lecha Jaworka właściela winnicy w Minkini do podjęcia próby produkcji win w innym klimacie, doskonałym dla uprawy winorośli. Wydzierżawił on winnicę w południowo-wschodniej Macedonii w regionie Povardarie od Delco Baltovskiego, gdzie wsparcie enologa Josefa Watzla pozwoliło osiągnąć cel: Wprowadzenie na polski rynek win macedońskich godnych prastarej tradycji winiarskiej tego kraju, spełniających oczekiwania klientów, odpowiadających naszej filozofii wina.
Dane techniczne
Odmiana | Sauvignon Blanc |
Rocznik | 2009 |
Zawartość alkoholu | 11,5% |
Rodzaj wina | wytrawne |