Hibernal 2013 - Winnica Srebrna Góra
Opis
Hibernal 2013 - Winnica Srebrna Góra
W nosie brzoskwinie, morele, sporo kwiatów i nut ziołowych (tymianek, mięta). W ustach dobra równowaga słodyczy i kwasowości i ładny dojrzały owoc: jabłka, brzoskwinie, ananas, kiwi. Świeże, przyjemne, dobrze zbalansowane wino, dość długie, z nutami ziół i egzotycznych owoców w końcówce. Bardzo podobne do rocznika 2012, niemniej nieco łagodniejsze w nosie i bardziej krągłe i zrównoważone (dodatek 15% Solarisa). Usta nieco mniej kwasowe. Zastosowanie kulinarne: samodzielnie lub lekko słodkie, delikatne desery (np. panna cotta) zawierające dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa, owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy. Wskazane napowietrzenie pół godziny przed podaniem.
O Winnicy
Winnica Srebrna Góra jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce i obejmuje obszar 12 ha. Jej główne atuty to: malownicze położenie w dolinie Wisły, południowe stoki gwarantujące doskonałe nasłonecznienie, unikalna wapienno–gliniasta gleba i stanowiący naturalną osłonę Las Wolski.
Na Srebrnej Górze uprawiane są białe szczepy: Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Seyval Blanc, Hibernal i Johanniter oraz odmiany czerwone: Pinot Noir, Zweigelt, Rondo, Regent i Cabernet Cortis.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru, jednak wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W najbliższych latach winiarnia zostanie rozbudowywana z zachowaniem historycznego charakteru lokalizacji.
Dane techniczne
Odmiana | Hibernal (85%), Solaris (15%) |
Rocznik | 2013 |
Zawartość alkoholu | 11,5% |
Rodzaj wina | półsłodkie |
Kwasowość | 5,5 g/l |
Cukier resztkowy | 23,2 g/l |