Passage Cuvee 2014 - Winnica Equus
Opis
PASSAGE 2014 - Winnica Equus
Aromatyczne białe wino skomponowane odmiany Riesling, Solaris i Johanniter. Pełne zbalansowane i wyraziste jak dobrze wykonany pasaż (passage) przez konia na czworoboku. Skupiona owocowość, objawia się nutkami dojrzałych brzoskwiń, gruszek i ananasów. W tle pojawia sie aromat konfitur jabłkowych, miodu i kwiatów akacji. Wspaniałe wino gastronomiczne, szczególnie pasuje do ryb, potraw z makaronu, sałatek i owoców morza. Nadaje się do dłuższego leżakowania.
Piotr Kamecki - Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów w Reims 1998, finalista Mistrzostw Świata Sommelierów w Montrealu 2000, członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów (ASI), doradca Funduszu Ipopema Fine Wine, Prezes Wine Taste, członek zarządu w Winkolekcja, juror Mistrzostw Świata i Mistrzostw Europy Sommelierów,
Adam Pawłowski - jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, od 4 lat jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.
Andrzej Strzelczyk - sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu Le Régina w Warszawie, wielokrotny medalista mistrzostw Polski sommelierów (2010, 2015 – II miejsce, 2008, 2009, 2011 – III miejsce, 2012), mistrz Polski Sommelierów 2012 i 2013, ukończył z wyróżnieniem trzeci poziom międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo, w 2012 roku rozpoczął naukę w Weinakademie Österreich w Rust, doradca sieci sklepów Żabka i Freshmarket w zakresie wina
Paweł Demianiuk – Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów 2011, oraz zdobywca III miejsca w 2012 i 2015 roku. Srebrny medalista konkursu Gagennau Young Sommelier. Sommelier restauracji ThaiThai, autor karty win nagradzonej przez magazyn Wine Spectator
Kamil Wojtasiak - Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.
Obradom przewodniczył koordynator merytoryczny Konkursu
Tomasz Kolecki - Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 - 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.
Winnica Equus składa się z kilku parceli, w których prowadzona jest uprawa winorośli. Główną częścią jest winnica położona w okolicach Zielonej Góry w Zaborze (4 ha), mniejsze nasadzenia znajdują się w Kornacicach oraz Mierzęcinie, gdzie prowadzona jest produkcja win. W winnicy uprawianych jest 8 odmian winorośli, na wina białe i czerwone. Winnica Equus wchodzi w skład Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu .
Dane techniczne
Odmiana | Solaris 50%, Riesling, 30%, Johanniter 20% |
Rocznik | 2014 |
Zawartość alkoholu | 13 |
Rodzaj wina | wytrawne |
Kwasowość | 7,5 g/l |
Cukier resztkowy | 2,5 g/l |
Twórca wina | Łukasz Chrostowski, Jowita Banek |