Pinot Noir 2013 - Winnica Srebrna Góra
Opis
Pinot Noir 2013 - Winnica Srebrna Góra
Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością. Zastosowanie kulinarne: daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub pieczone lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej ryby: łosoś z grila, karp w panierce, również miecznik i tuńczyk.
O Winnicy
Winnica Srebrna Góra jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce i obejmuje obszar 12 ha. Jej główne atuty to: malownicze położenie w dolinie Wisły, południowe stoki gwarantujące doskonałe nasłonecznienie, unikalna wapienno–gliniasta gleba i stanowiący naturalną osłonę Las Wolski.
Na Srebrnej Górze uprawiane są białe szczepy: Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Seyval Blanc, Hibernal i Johanniter oraz odmiany czerwone: Pinot Noir, Zweigelt, Rondo, Regent i Cabernet Cortis.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru, jednak wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W najbliższych latach winiarnia zostanie rozbudowywana z zachowaniem historycznego charakteru lokalizacji.
Dane techniczne
Odmiana | Pinot Noir 100 % |
Rocznik | 2013 |
Zawartość alkoholu | 12,2 % |
Rodzaj wina | wytrawne |
Kwasowość | 5,2 g/l |
Cukier resztkowy | 0,9 g/l |